makey makey nedir

Makey Makey Nedir? Ne işe Yarar?

Bu yazımızda sizlere Makey Makey nedir ve ne işe yarar gibi soruları cevaplamaya çalışacağız. Elektrik ve elektronik terimlerini hepimiz gün içerisinde cümle içerisinde kullanırız. Çocuklarımız da doğduklarından itibaren bizlerden bir şekilde bu tanımlamaları duyarlar ve onlar da bu soyut ama daima hayatımızda olan bu kavramlarla yaşamaya devam ederler. Örneğin akım, gerilim, topraklama, devre gibi tanımlar… İşte bu tanımları sadece cümle içinde kullanmak bana ve çocuklarıma yetmez diyorsanız, Makey Makey tam size göre. Çünkü Makey Makey tamamen elektrik elektronik devrelerinin çalışma mantığını eğlenceli projelerle anlatmayı hedefleyen bir eğitim materyali.

Makey Makey Nedir? Nasıl Çalışır?

Makey Makey ‘in çalışma mantığı aslında çok basit. Siz makey makey’ i bilgisayarınıza USB kablo ile bağlıyorsunuz. Ardından klavyenizdeki yön tuşları, space tuşu, enter tuşu gibi tuşların görevlerini, makey makey’ in üzerine aktarmış oluyorsunuz. Oraya aktarılan görevi makey makey’ in krokodil kabloları aracılığı ile bir muza, bir armuta, bir insana, bir oyun hamuruna, kısacası iletken ve yarı iletken herşeye yönlendirmiş oluyorsunuz. Örneğin bir program yazar ve programda sağ sol ve aşağı yukarı tuşları ile ekrandaki nesneniz hareket eder. Siz bu programı açıp, uçlarına 4 adet meyve bağlanmış bir Makey Makey’ i de USB ile bilgisayarınıza bağlarsanız. Sonrasında ilgili meyvelere dokunduğunuzda nesneniz aynı klavyenin sağ sol ve aşağı yukarı tuşlarını basmış gibi hareket edecektir.

Makey Makey nedir?

Ya da makey makey’ in kendi uygulaması olan PIANO uygulamasını açıp,  eşsiz bir müzik keyfi yaşamak istiyorsanız, su dolu bardaklara renkli sular ekleyip, suyun içerisine krokodil kabloları gönderirseniz, bir su piyanonuz ile istediğiniz müziği çalabilirsiniz. Diğer bir proje olarak da daha önce Scratch atölyesinde tasarladığımız Labirent uygulamasını açalım. Bu uygulama yön tuşları ile oynanan bir oyun. Hazırladığınız alimunyum folyolu 4 ok karton tabela ile bu oyunu oynamaya ne dersiniz?

Makey Makey ile Neler Yapılır?

Gördüğünüz gibi Scratch ve Makey Makey kullanarak aslında yapacağınız o kadar çok zevkli ve etkili eğitim projeleri mevcut ki. Bunlar tamamen sizin hayal dünyanızda saklı. Ancak şunu belirtelim. Makey makey  en küçük akımı bile bir şekilde nesne üzerinden aktarır ve iletir. GND ucuna bağlı krokodilin toprak hattı olduğunu yani devreyi tamamlamak için gerekli ana bağlantı ucu olduğunu söylemeden geçmeyelim. Bu ucu mutlaka kendi üzerinizden ya da ilgili devreyi tamamlayacak şekilde bağlamanız gerekir. Ayrıca bağlayacağınız nesnelerin mutlaka iletken ya da yarı iletken olması gerektiğini de unutmamalıyız.

Aşağıdaki bağlantıyı kullanarak, sizler için hazırladığımız birbirinden eğlenceli Makey Makey uygulama ve örneklerine erişebilirsiniz. Bir başka yazımızda tekrar sizlerle buluşmak dileğiyle. Hoşçakalın.

Makey Makey Atölyesi

 

Not: Makey Makey Nedir? Ne işe Yarar? isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanı[email protected]

Comments

  • blank

    Merhaba, makey makey ile 2 soru sormak istiyorum.
    1- Makey makey’i laptoptan kullandığımda ve bilgisayarım şarjda olduğunda topraklamada sorun yaşıyorum. Şarjdan çıkarmam gerekiyor. Bunun bir çözümü var mı?

    2- Bu aslında scratch ile alakalı… Scratch’te “yukarı ok- x sesini başlat” ve “aşağı ok-y sesini başlat” komutlarını ayarladığımda yukarı oka bastıktan bir süre sonra aşağı oka bastığımda x sesi oynamaya devam ederken y sesi de oynuyor. hangi tuşa bastıysam sadece o tuştaki ses çalsın istiyorum. Bunu nasıl sağlayabilirim?

    • blank

      Öncelikle 2.sorunun cevabını verelim. Bilgisayar sizden tüm komutları almak ister. Yani siz ses dosyasını çaldırıyorsunuz. Ancak diğer ses dosyası ile karışmasının sebebi, ilk çaldırdığınız ses dosyasının durdurulmasını istemektir. Yani ilk ses dosyasını mutlaka ikinci ses dosyasını çaldırmadan, durdurmanız gerekecektir.

      1.sorunun cevabına gelince. Öncelikle bunun bir çok sebebi olabilir. Ancak ilk olarak şunu denemenizi istiyorum. Bilgisayarı şarjda kullandığınız prizin toprak hattının olup olmadığından emin olun. Eğer elektrik bilgisine sahipseniz, prizi açık bakabilirsiniz, değilseniz, farklı bir prizde takılı iken, makey makey’ i takıp öyle deneyin. Problem şu olabilir. AC adaptör takılı iken, bilgisayar topraklama yapamıyor olabilir. Bu durumda haliyle makey makey de topraklama yapamaz. Cevabınıza göre çözüm üretelim. İyi çalışmalar.

  • blank

    2. sorumun cevabını buldum. bir olaydan sonra tüm sesleri durdur dedim ve altına ses ekledim. ama topraklama ile ilgili sorunum devam ediyor hala

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazılarımızı Takip Etmek için
Facebook Sayfamızı Beğenin
Bizlere destek olun