Arduino nedir nerelerde kullanılır

Arduino Nedir Nerelerde Kullanılır?

Arduino Atölyesi için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz. Ancak Atölyeye girmeden önce Arduino nedir nerelerde kullanılır sorusuna cevap arıyorsanız bu yazımızı okumadan geçmemenizi öneriyorum. Bugünlerde belki de sıkça duyuyorsunuz bu soruyu. Ya da bu kelimeyi cümle içerisinde kullanan çok insanla karşılaşmaya başladınız ve buraya kadar geldiniz. Arduino… Arduino aslında İtalyanların tarih kitaplarında yer alan bir orta çağ kralının adı. Peki konumuz olan arduino nedir? Bir İtalyan firmanın ürettiği bu donanımsal elektronik kart, bugün son 5 yıla adeta damgasını vurmuş durumda. Teknik tanım olarak arduino bir mikro denetleyiciden ibarettir. Peki nedir mikro denetleyici? Programlanabilir işlemci setlerine bizler mikro denetleyici diyoruz. Şimdi biraz daha somutlaştıralım.

Bir robot yapmayı planlıyorsunuz. Elleri kollar, kafası, ayakları hatta kulakları olacak. Peki bu bahsettiğimiz tüm organları kontrol eden nedir? İnsan’ dan örnek alacak olursak, bir beyin gerekli öyle değil mi? İşte robotun beyni bir mikro denetleyici sayesinde tasarlanır. Arduino da bir mikro denetleyicidir. Hem de programlaması oldukça kolay, dünyada çok fazla programlanmış ve kütüphanelere dönüştürülmüş bloklara sahiptir. Ayrıca donanımsal bağlantıları açısından oldukça kolay bağlantı sağlayan ve onlarca sensörü destekleyen bir yapıdadır. Hal böyle olunca özellikle son 5 yılda dünyada adeta yeni bir akım başlatan bu kartlar hızla yayıldılar.

Arduino Nedir Nerelerde Kullanılır? Özellikleri Nelerdir?

Bu popülaritesi hızla artan Arduino ismini taşıyan mikro denetleyici kartı tam olarak nerelerde kullanılır sorusuna gelince. Aslında kartın üretim amacına bakmak yeterli. Eğitim materyali ve evlerde ar-ge uygulamalarına kadar çok geniş yelpazede kullanılan Arduino özellikle küçük yaştaki çocukların robotik kodlama yapmasına olanak sağlıyor. C++ kodlama diliyle veya bazı blok kodlama programları ile birlikte hızla kodlanabilen bu kart, eski mikro denetleyiciler gibi makine diline yakın söz dizimi öğrenmenizi zorunlu kılmıyor.

USB arayüzü ile bağlantı kurup, kendi programlama editörünü kullanarak hızla bu kartı programlayabilirsiniz. Bundan 10 yıl önce günlerce hatta aylarca zaman ayırıp, bir çizgiyi izleyen robotu tasarlayan mühendis adaylarını düşünün. Şimdi onların bu kadar sürede oluşturdukları projeleri siz ufak bilgiler edinerek, belki de 1 günde oluşturabiliyorsunuz. İşte arduino’yu büyük yapan özelliği de sanırım bu. STEM ve Maker projelerinin vazgeçilmezi haline gelen Arduino farklı türden ve çeşitten kartlarla da piyasada daha da ağırlığını koymayı hedefledi.

Arduino Kart Çeşitleri Nelerdir?

Firma İtalya’ da üretime başladığında ilk olarak sadece bir kart üzerine yoğunlaşsa da sonrasında farklı kartları üretmeye başladı. Dünyada en çok kullanılan çeşidi Arduino Uno adını verdiğimiz kartıdır. Uno’ ya göre daha fazla bağlantı ve çıkışlara sahip Mega’ da yine rağbet gören Arduino kartlarının başında geliyor. Onun haricinde 10′ a yakın farklı kart üretimine giden üretici firmanın ilginç kart tasarımları da bulunuyor. Örneğin LilyPad adını verdiğimiz kart giyilebilir tasarımlar için geliştirelen farklı bir mikro denetleyici kartıdır.

Arduino Çeşitleri
Resim 1 – Arduino Kart Çeşitleri

Aşağıda Arduino Atölyesindeki proje ve uygulamalara ulaşmak için bir bağlantı hazırladık. Buradan anlatımlara ulaşabilirsiniz. Şimdilik bu kadar. Sonraki yazılarımızda tekrar görüşmek dileğiyle.

 

arduino atölyesi

Not: Arduino Nedir Nerelerde Kullanılır? isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanı[email protected]

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazılarımızı Takip Etmek için
Facebook Sayfamızı Beğenin
Bizlere destek olun