app inventor nedir

App inventor Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Daha önceki yazılarımızda Scratch ve Code.org gibi platformlardan bahsetmiştim. Bu yazımızda ise App inventor nedir, app inventor ne işe yarar ve nasıl kullanılır gibi sorulara cevap arayacağız. Haydi başlayalım.

Scratch gibi App inventor’ da ABD’ de MIT adı verilen teknoloji enstitüsünde geliştirilmiş bir kodlama platformudur. Ancak büyük bir fark var. App Inventor tamamen mobil uygulamalar üzerine oluşturulmuş bir yapıya sahiptir. Yani çocuğunuz App inventor kullanarak kendi yazdığı oyunları telefonunda ya da tabletinde oynayabilir, veya sizler kendi uygulamalarınızı geliştirebilirsiniz. MIT’ de Scratch’ı geliştiren ekip, mobil uygulama alanındaki eksikliği görerek App inventor’ u 15 Aralık 2010 tarihinde kullanıcıya tanıttı.

Uygulama aynı scratch gibi blok kod tabanlı yapıya sahip. Bu sayede çocuklar aynı bir puzzle birleştirir gibi oyunlar ve uygulamalar geliştirebiliyorlar. App inventor şuan için versiyon 2 olarak isimlendirebileceğimiz, web üzerinden kullanılan bir platform üzerinden kullanılabiliyor. Bu platformda oluşturduğunuz uygulamaları isterseniz Google Play üzerinden tüm arkadaşlarınızın hatta dünyanın herhangi bir yerindeki farklı insanların erişmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle analitik düşünen, sorgulayan, eleştirel bakış açısı ile büyüyen nesillere ait bir uygulama daha hayatlarında yerini almış oluyor. Geri dönütlerle güdülenip, topluma daha faydalı işler sağlamayı hep ön planda tutan insanlar yetiştirmeye imkan sağlayan bu uygulamaların keşke bizim çocukluğumuzda da olsaydı demeden geçemiyoruz.

App inventor Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bu platformu kullanmak için öncelikle bir google hesabınızın olması gerektiğini söyleyelim. Eğer bir google hesabınız varsa, bu hesap bilgileri ile aşağıdaki link kullanarak App Inventor 2 ‘ de uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz.

App Inventor 2 ile Uygulama Geliştirmek için Tıklayınız.

Bu linke tıkladıktan sonra sizi Resim 1′ de gösterildiği gibi Google hesabınızla giriş yapmanızı isteyen bir api karşılıyor. Buraya kullandığınız google hesabınızı ve şifrenizi girerek, app inventor’ da uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz.

app inventor giriş
Resim 1 – App Inventor Giriş Ekranı

Bu ekrana gerekli kullanıcı adı ve parola bilgilerini girdikten sonra sizi bir kereliğe mahsus bir sözleşme onaylamanızı isteyen ekran karşılayacak. Burada “I accept the terms of service!” butonuna tıklayarak sözleşmeyi onaylamamızı istiyor. Onaylıyor ve uygulama geliştirme ortamına giriş yapıyoruz. Sonrasında karşınıza bir anket doldurmanızı öneren pencere gelebilir. İngilizce biliyorsanız anket doldurabilir, bilmiyorsanız ekranı kapatabilirsiniz.

app inventor sözleşme
Resim 2 – App Inventor Sözleşme Ekranı

Aşağıda Resim 3′ de gösterildiği gibi siz web sayfasında kullanılabilen bir basit ekran karşılıyor. Öncelikle belirtelim. Ne yazık ki code.org ve scratch’ da olduğu gibi app inventor’ un Türkçe dil desteği yok. Ancak uygulamaları ve anlatımları iyi takip ederseniz çok da zorlanacağınızı sanmıyorum. 1.adımda görüldüğü gibi “Start new project” ile yeni bir proje dosyası oluşturuyoruz. Sonrasında karşımıza 2.adımda gösterilen ekran belirecektir. Burada projenin adını, ardından 3.adımdaki gibi “ok” komutunu uyguluyoruz. Hepsi bu kadar. Artık boş bir mobil uygulamanız açıldı. Resim 4′ de görüldüğü gibi sol tarafta araç çubuğu, ortada çalışma alanı, ve sağ tarafta da özellikler paneli gibi paneller mevcut.

app inventor ilk uygulama
Resim 3 – App Inventor İlk Uygulama

 

app ,nventor ilk uygulama
Resim 4 – App Inventor Çalışma Ekranı

Sonraki app inventor yazılarımızda artık uygulama geliştirmeye başlayacağız.

Sizler de App Inventor derslerine başlayıp, ilgili App Inventor uygulamaların nasıl kodlandığını görmek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.App Inventor Atölyesi

Not: App inventor Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Alıntı yapmadan kullanı[email protected]

No comments yet! You be the first to comment.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazılarımızı Takip Etmek için
Facebook Sayfamızı Beğenin
Bizlere destek olun