Robotik Kodlama Nedir

Robotik Kodlama Nedir? Kodlama Eğitimi ve Robotik Neden Önemlidir?

Bu yazımızda sizlerle günümüzde artık sıkça duyduğumuz, Robitik nedir, Robotik kodlama nedir gibi sorulara cevap arayacağız. Öncelikle robotik nedir bir tanımlayalım. Tekrar tekrar programlanabilen mekanik aksamlara (el, kol, kaldıraç, fabrika ortamındaki iş gören makineler, hatta insana en çok benzeyen yapılar) robot denir. Bu tanım baz alınırsa Robotik; makine, elektrik, kontrol ve en önemlisi bilgisayar mühendisliği gibi bilim dallarının ortak çalışma alanını bir araya getiren yeni bir alanın ismi olarak tanımlanabilir.

Robotik Kodlama Nedir? Nasıl Çalışır?

İnsan vücudunu düşünün. Ellerimiz kollarımız, duyu organlarımız var. Onları besleyen damarlarımız, ve tüm bu organlarımızın hangi durumlarda nasıl davranması gerektiğini belirleyen beyin sinyallerimiz var. Ve en önemlisi her birimizin vücudunu sabah yatağından kaldıran bir ruhumuz var. İşte tüm bu insan vücudunun bileşenleri baz alınarak bugün insana en çok benzeyen robotlar üretiliyor ve boy boy sergileniyor.

Makine mühendisleri robotların o mekanik bölümlerini ve bağlantılarını yaparken, elektrik elektronik mühendisleri robotun hangi bataryadan nasıl besleneceği vb. konularını araştırır. Kontrol mühendisleri ise hangi durumlarda ne gibi tepkiler vereceği gibi durumlara karar verirken, bilgisayar mühendisleri de robotun tüm yazılımını ayarlayıp, bu yazılımdan daha öte sonraki durumlarda robotun öğrenmesi için gerekli yapay zekasını programlar. Yani tüm bu bilim alanlarının bir araya gelmesi ile bu gelişmiş robotik sistemler insanların hayatında öyle kolaylıklar sağlar ki, belki bundan 10 yıl sonra hiç aklımıza bile gelmeyen bir işi onlara yaptırabileceğiz. Bu büyük atılım, endüstri 4.0 ile doğrudan ilişkilidir. Aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi bir mekanizmaya (mekanik bileşenler) kontrol yapıları ile aslında hayat veriyoruz. Sensörlerden alınan değerler yazılım sayesinde algılanıp sonuç üretiyor ve bir robotu harekete geçiriyor.

Robotik Kodlama Nedir ?

Robotik Kodlama Nasıl Öğrenilir?

Peki bizler bu kadar bilim dalını çocuklarımıza nasıl öğreteceğiz? Elbetteki çocuklarımıza bu 4 bilim dalının inceliklerini öğretmeyeceğiz. Onlara bir robotun hangi aşamalardan sonra insanlara yararlı bir cihaz olduğu mantığını anlatacak, uzmanlaşmak istedikleri dalı kendilerinin seçmesini sağlayacağız. Bir şekilde kodlama eğitimi bu işin aslında en önemli bölümü. İşte bu nedenle çocuklara robotik kodlamayı öğretmek için bir çok marka kodlama robotları ürettiler. mBot, LEGO Mindstorms EV3, Wonder Workshop Cue Robot bunlardan sadece birkaçı. Her birinin farklı arayüzü, zorluk derecesi olsa da bu tür robotların sayısı gün geçtikçe artıyor. Çünkü çocuklarımızı bu robotlarla oyun oynayan değil, onları programlayan bireyler olarak görmek bizleri çok daha mutlu eder. Aslında onları da hem güdüler hem de daha güçlü bireyler haline getirir.

Aşağıda sizler için hazırladığımız Kodlama Atölyesinin alt sınıflarını sunuyoruz. Buradaki içerikleri gün geçtikçe daha da arttırıp, sizler için daha yararlı bir web paylaşım alanı oluşturmaya çalışacağız.

Arduino Atölyesi için Tıklayın

Neuron Atölyesi

lego wedo 2.0 atölyesi

lego mindstorm ev3 atölyesi

Diğer Robotik Atölyeleri

 

Bu yazımızda sizlere robotik kodlamayı açıklayıp, somutlaştırmaya çalıştık. Yaşadığımız on yıllar içerisinde sıkça duyacağınız bu iki kelimeden oluşan anahtar tamlama belki de dünyanın en önemli meslek gruplarını içerisinde barındırıyor. Bu nedenle önemi anlayıp, bizlerin de hem çocuklarımıza gerekli öğrenme ortamını sağlayıp, hem de ülkemize katkı sağlayacak iş gücü için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Sonraki yazılarımızda görüşmek üzere.

Not: Robotik Kodlama Nedir? Kodlama Eğitimi ve Robotik Neden Önemlidir? isimli makale özgün bir makaledir. Alıntı yapmadan kullanılamaz. @kodlamaegitimi.org

No comments yet! You be the first to comment.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazılarımızı Takip Etmek için
Facebook Sayfamızı Beğenin
Bizlere destek olun