Scratch Dersleri

Scratch Dersleri ve Scratch Kütüphanesi

Bu başlık altında Scratch dersleri ve kütüphanesini sizler için derleyecek, scratch ile ilgili tüm yazılarımızı tek bir çatı altında toplayacağız. Scratch dersleri yazımız ile birlikte Scratch’ ın yeni sürümü Scratch 3 derslerini de sizlerle buluşturmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda ayrı bir başlık altında bağımsız scratch uygulamalarının yanı sıra, scratch oyun kodlama uygulamalarını da ayrı bir başlık altında derlemeyi sağlayacağız. Eğer sizler blok kod tabanlı program scratch ile ilgili eğer yeni bilgi ediniyorsanız buradaki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Böylece daha sonra ki aşama olan bu yazımızı tekrar ziyaret edip, kendinizi daha da geliştirebilirsiniz.

Scratch 3 Dersleri

Scratch 3 Dersleri

Bildiğiniz gibi Scratch 3 versiyonu 2 Ocak 2019′ da kullanıcılarla buluştu. Eski sürüm Scratch 2.0 ile arayüz tasarımında ve fonksiyonel yapısında oldukça değişiklik yapılan yeni sürümü bu başlık altındaki derslerimizle sizlere sunuyoruz. Kod bloklarından tutun, kukla tasarımı, dekor tasarımı ve ekleme, ses efektleriyle çalışma gibi konuları detayları ile sizlere anlatacağız.

Scratch Uygulamaları, Oyunları ve Örnekleri

Scratch Uygulamaları, Oyunları ve Örnekleri

Bu başlık altında sizlere scratch uygulamaları, oyun ve örneklerini derleyeceğiz. Scratch derslerinden farklı olarak karışık kod blokları kullanılarak hazırlanan uygulama, oyun tasarımı ve örnekleri sizler için tek çatı altında topluyoruz. Eğer siz de bu başlık altında görmek istediğiniz bir uygulamayı bizlere bildirmek istiyorsanız iletişim bölümünden ulaşıp talebinizi iletebilirsiniz.

Scratch Dersleri ve Scratch Kütüphanesi

Yukarıda öncelikle sizlere Scratch’ ın 2 Ocak 2019 tarihinde son kullanıcılara duyurduğu ve kullanımına sunduğu arayüzü önceki versiyonlara göre farklı olan Scratch 3 ilgili dersleri derledik. Buradaki derslerimizi sizler için güncelleyecek ve yenilerini ekleyeceğiz. Ayrıca sıralı dersler haricinde “Scratch Uygulamaları, Oyunları ve Örnekleri” başlığı altında derlediğimiz bir hiyerarşik sıra izlemeden bağımsız örnekler ve uygulamalardan oluşacak. Eski ve yeni sürüm arayüzde yazılmış uygulama ve oyun tasarımlarını bir arada burada sunulacaktır. Bu kısımda da yine oldukça sık aralıklarla güncellemelere devam edecek sizler için en çok aranan uygulama ve oyunları görsel işitsel makalelerle oluşturmaya çalışacağız. Eğer derslerimiz arasına ekletmek istediğiniz ya da uygulamalar arasında olmasını istediğiniz konular varsa, sizler de bizlere sitemizin iletişim bölümündeki formdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca paylaşmak istediğiniz scratch uygulamala ve oyunları varsa yine form aracılığı ile bizlere ulaşıp, bu paylaşım ortamına katkıda bulunabilirsiniz.

Yukarıdaki uygulamalar ve Scratch 3 versiyonu dersleri ile sizlere bu blok tabanlı programlama yazılımı için en iyi kaynağı bir araya getirmeye çalıştık. Scratch 3 dersleri ile öncelikle yeni versiyonun bizi karşılayan arayüzünü tanıdık. Hatta Scratch 3 yenilikleri adlı yazımızla sizlere önceki sürümle yeni sürümün arasındaki farklılıklarını gösterdik. Yeni sürümün avantajlarını anlatmaya hedefledik.

Scratch Kod Blokları

Scratch derslerinin ilk bölümünde sizlere arayüzden sonra kodlama sekmeleri olan hareket, görünüm, ses gibi kod bloklarını ekledik. Olaylar, kontrol, algılama, operatörler, değişkenler, bloklarım bölümlerindeki kod bloklarını diğerleriyle entegre ettik. Aslına bakacak olursanız bu kod blokları, bir satır tabanlı IDE programlama yazılımındaki neredeyse her bir öğeyi içerisinde barındırıyor. Belki yıllar sonra klasik satır tabanlı programların yerini alacak bu bloklara karşı her gün binlerce kişi sempati duymaya devam ediyor. Bu nedenle kod bloklarının arasında doğup sonrasında kendi oyunlarını yazan çocuklarla gelecek çok daha zor olacağını düşünürsek, bu programı daha iyi öğrenme adına daha fazla çaba sarf edebiliriz.

Scratch Dersleri ve Örnek Kod Blokları
Resim 1 – Scratch Örnek Kod Blokları

Scratch Kuklalar ve Kostümler

Sonrasında bir kukla nasıl baştan oluşturulur, kukla nasıl düzenlenir, nasıl eklenir gibi sorulara yanıt aldık. Ayrıca kuklaların kostümlerinin ne için kullanıldığını göstererek animasyonda en önemli öğeyi oluşturmaya çalıştık. Kukla bir nesnenin tüm hallerini içerisinde barındırıyor. Örneğin bir kedi yürürken önce bir ayağını sonra diğer ayağını öne doğru atar. Bu durumda kedi kuklasının aslında iki kostümü bulunur. Bu kostümlerin belli saniyelerde değişmesini isteyerek aslında kedinin yürüdüğü izlenimini verebilirsiniz.

Scratch Dersleri Kukla ve Kostümler
Resim 2 – Scratch Dersleri Kukla ve Kostümler

Scratch Ses Efektleri Ekleme

Bir uygulama veya oyun tasarımında olmazsa olmazlardan biri olan ses efektleri scratch’ ta da bulunuyor. Özellikle scratch oyun tasarımında çoğunlukla ses dosyalarını düzenler, ekler vb. işlemlere tabi tutarız. Bizler yeni sürümle birlikte gelen ses efekti özelliklerini inceleyerek, oyunlarımıza ve tasarımlarımıza ses eklemeyi denedik. Ayrıca bir çok uygulamada bu ses dosyalarını kullandık.

Scratch Seslerle Çalışma
Resim 3 – Scratch Seslerle Çalışma

Scratch Dekorları Düzenleme

Yine çoğu zaman kullandığımız ve bildiğiniz gibi scratch arayüzündeki çalışma alanımızın en önemli öğesi olan dekorları kontrol ederek arka plan görselimizi düzenledik. Bildiğiniz gibi sadece scratch’ da değil tüm programlarda hatta web arayüzlerinde arka plan çok önemli bir yere sahiptir. Düzenlediğimiz bir dekoru scratch programına nasıl ekliyoruz, ya da scratch 3 ile birlikte gelen bir dekoru nasıl ekliyor ve düzenliyoruz gibi sorulara cevap aradık.

Scratch Dekorları Düzenleme
Resim 4 – Scratch Dekorları Düzenleme

Scratch Bloklarını Biraraya Getirme

Yukarıda bahsi geçen tüm grupları detayları ile sizlere anlatmaya çalışıp, sonrasında bu konuları kullanabileceğiniz en güncel uygulamaları, en etkileyici arayüze sahip oyunları tasarlamanızı sağlayacağız. Böylece günümüz dünyasında doğan ve büyüyen çocuklarımıza bir rehber olup, ebeveynler için de materyallerle dolu bir web platformu olacağız. Buradaki kod blokları aslında sadece scratch yazılımında kullanılmıyor. mBlock adı verilen ve mBot dediğimiz robotları programladığımız yazılımda da bu bloklar kullanılıyor. MIT’ nin en etkileyici ürünlerinden biri olan ve mobil programlamada oldukça popüler App Inventor’ da da bu bloklar kullanılıyor. Ve eminiz ki sonraki yıllarda hızla yazımıza konu olan bu platformu baz alarak yeni yeni programlama arayüzleri tasarlanacaktır. Böylece sizler bu yeniliklere daha kolay entegre olacak ve günümüz teknolojisine göre hayatınıza yön verebileceksiniz.

Bizler buradaki anlatımlarımızla sizlere scratch dersleri ve scratch uygulamalarını gün geçtikçe arttırmaya devam edeceğiz. Günümüzde artık blok tabanlı kodlamanın önem kazandığı bu günlerde sizlere ve çocuklarınıza en uygun kaynağı sitemizde oluşturmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

 

Sizler de bizim Scratch kütüphanemizi incelemek isterseniz buradaki bağlantıdan sizler için oluşturduğumuz uygulama ve örneklerimize erişebilirsiniz. Sonraki yazılarımızda tekrar görüşmek dileğiyle. Hoşça kalın.

Not: Scratch Dersleri ve Scratch Kütüphanesi isimli makale içerisindeki anlatımlar özgün içeriktir. Ancak scratch örnekleri bazı paylaşılmış doküman ve örneklerden yardım alınarak yapılmış olabilir. Tüm özgün yazı ve örnekler alıntı yapmadan kullanı[email protected]

 

No comments yet! You be the first to comment.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazılarımızı Takip Etmek için
Facebook Sayfamızı Beğenin
Bizlere destek olun